Receptor

”Receptor” är ett receptprogram byggt med målen att man förutom att jobba med och redigera recept även ska kunna publicera dem mot nätet och i print. Systemet är byggt på lediga stunder, till viss mån inspirerat av det behov av recepthantering jag har i mitt värv som lärare.

Varför namnet Receptor? 

Det är roligt, och man kan ha en dinosaurie kallad Receptor som maskot. Det funkar även på utrikiska.

Vad gör programmet då?

Det håller en massa råvaror i ett register som man delar med andra användare, artiklarna uppdateras mot Dabas och SLV:s databaser med näringsvärden. Det räknar igenom och räknar om näringsvärden för recepten och håller reda på magnesium kontra saltekvavilent med mera. Det summerar också allergener som ingår i recepten.

Recepten kan sedan publiceras mot nätet eller till Adobe Indesign via en exportfunktion. Eftersom jag har förflutet som typograf har stor vikt lagt vid att hålla korrekta citationstecken och annat i texterna, systemet justerar typografiska anomalier både på skärm och i tryck.

Man kan enkelt publicera en restaurangs recept på en publik sida. Recepten planeras efter datum och publiceras vecka för vecka. Användare kan även söka efter recept i receptbanken. Jag använder denna på skolan där jag jobbar, då får både elever och alumner tillgång till recepten som används i verksamheten.

Exempel på recept. Ingredienserna är kodade mot råvarudatabasen. Internt räknas enheter om till gram. Enheterna justeras även för läsbarhet om man t.ex. dubblar recept, 5 krm omvandlas till 1 tsk o.s.v. Instruktionen gör automatiskt punkter av receptet och man kan lätt lägga till mellanrubriker. Näringsvärdet beräknas automatiskt.

Export till print

Recepten går att skicka över till Adobe Indesign via en Indesign tagg-fil. De olika delarna läggs i egna styckemallar så att det blir lätt att anpassa layoten.

Vill du testa?

Hör av dig till mig på hej@jonnylindroos.se om du vill prova programmet. Nu är det i betastadiet, men det går att använda i produktion. Självklart får du även fortsätta att använda det även när det är testat och klart, men om det används i kommersiell produktion i framtiden så får vi diskutera hyra.